Επίσκεψη στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ
ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Θεσσαλονίκη

Όταν ο καιρός στην Θεσσαλονίκη είναι καλοκαιρινός, μια βόλτα στην παραλία επιβάλλεται. Και τι πιο ωραίο από το να συνδιάζεται με μια δραστηριότητα ή επίσκεψη. Αυτό το διάστημα, στην πόλη μας βρίσκεται το Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Το επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, μάθαμε την ιστορία του και σας τα παρουσιάζουμε.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του πλοίου, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου, πήρε μέρος σε πλήθος ασκήσεων και επιχειρήσεων.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια. Το 1994 χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ”.

Από τις 6 Ιουνίου 2002 βρίσκεται στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. Φαλήρου ως επισκέψιμο μουσείο.


Α/Τ ΒΕΛΟΣ
Περιήγηση στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Η ξενάγηση στο πλοίο γίνεται ανά ομάδες των 20 περίπου ατόμων, ενώ οι ξεναγοί γνωρίζουν καλά την ιστορία του πλοίου. Φυσικά είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν τις ερωτήσεις των επισκεπτών, και πιστέψτε με, είναι πολλές! Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ μετά το τέλος της, μας δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθούμε ελεύθερα στους χώρους του πλοίου και σε όλους τους ορόφους. Το λέω και το τονίζω αυτό, αφού δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψετε μια επίσκεψη στην γέφυρα και την καμπίνα του καπετάνιου.

Οι επισκέψεις στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Θεσσαλονίκη γίνονται καθημερινά, εκτός από Δευτέρες. Κάποιες ώρες το μεσημερί είναι κλειστό, οπότε θα σας συμβούλευα να ελέγξετε το ωράριο εδώ. Επίσης, το κόστος του εισητηρίου ανέρχεται μόλις στο 1€, ενώ υπάρχουν πολλές κατηγορίες οι οποίες απαλλάσονται τελείως από την καταβολή αντιτίμου.

Τώρα, όσοι αναρωτιέστε τι έμεινε στα παιδιά από την επίσκεψή μας στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Θεσσαλονίκη , έχω να σας πω τα εξής. Η Άννα και ο Λουκάς σε όλη την ξενάγηση ήταν προσηλωμένοι στον ξεναγό, ενώ μετά, κατά την περιήγησή μας στα καταστρώματα του πλοίου, ενθουσιάστηκαν με τους χώρους του και επιδώθηκαν στο ανεβοκατέβασμα στις σκάλες.

Η Δήμητρα από την άλλη συνεχώς κάτι έψαχνε. Και τελικά έφυγε με την απορία. Στο πλοίο αυτό δεν είχε πειρατές! Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Όπως και να έχει, μικροί και μεγάλοι το ευχαριστηθήκαμε. Σας προτείνουμε λοιπόν να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Leave a Reply