φτιάχνουμε σπιτική λαγάνα
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ,  ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!

Φτιάχνουμε σπιτική λαγάνα

Θέλετε να φτιάξουμε παραδοσιακή λαγάνα;

Φέτος είπαμε να πρωτοτυπήσουμε την Καθαρά Δευτέρα. Έτσι μπήκαμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε την δική μας σπιτική λαγάνα, όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι.

Καλά δεν θα είναι και μία, γιατί ποιος θα την πρωτοφάει;

Ψάχνοντας για συνταγή διαπίστωσα ότι είναι κάτι πολύ απλό και με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος για να φουσκώσει το ζυμαράκι μας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να κάνω ένα δοκιμαστικό τεστ σήμερα… μην μείνουμε και νηστικοί αύριο, μιας και ξεκινάει η νηστεία.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα υλικά για την σπιτική λαγάνα:

Υλικά 

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 350 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι για την επικάλυψη και οτιδήποτε άλλο υλικό σας αρέσει για γέμιση

Εκτέλεση

Διαλύουμε στο νερό την ξηρή μαγιά και προσθέτουμε στο μείγμα και την ζάχαρη. Αφού διαλυθεί καλά σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη, για να γίνει η ζύμωση, σωστά για 20 περίπου λεπτά (αυτό είναι καλό να το κάνουμε με όλα τα ζυμάρια μας για καλύτερο αποτέλεσμα). Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για λίγο και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Ξέρουμε καλά ότι το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με την μαγιά γιατί δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας. Προσθέτουμε και το λαδάκι ( κανονικά το λαδάκι δεν επιτρέπεται καθότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μέρα αυστηρής νηστείας και έτσι το παραλείπουμε).

…Και τώρα το λίγο δύσκολο κομμάτι…Ποιός είναι ο δυνατός για το ζύμωμα;

Εμπρός σηκώστε τα μανίκια και πάμε να ζυμώσουμε την σπιτική λαγάνα

φτιάχνουμε σπιτική λαγάνα με το μωρό

Το ζυμαράκι είναι έτοιμο. Το βάζουμε σε ένα μπολάκι τυλιγμένο με μεμβράνη και το αφήνουμε αργά αργά να φουσκώσει. Σε μιάμιση με δύο ωρίτσες έχει διπλασιαστεί. Το κόβουμε σε δύο κομμάτια και το απλώνουμε με το χέρι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί αφού έχουμε προσθέσει λίγο αλεύρι. Αν δούμε ότι κολλάει, με λίγο αλευράκι διορθώνεται. Ετοιμάζουμε και τις δύο λαγάνες και τις τοποθετούμε στα ταψιά. Με το δάκτυλό μας – και όχι μόνο, μπορούν και μικρότερα δακτυλάκια να βοηθήσουν- κάνουμε λακουβίτσες. Με λίγο νεράκι και το πινέλο μας αλείφουμε τις λαγάνες και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο μπόλικο σουσάμι. Τις αφήνουμε στην άκρη πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα στους 220 °C και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά, ίσως και λιγάκι παραπάνω για να γίνουν πιο τραγανές.

Η δοκιμή πέτυχε!!!! Ιδού και τα πειστήρια!

φτιάχνουμε σπιτική λαγάνα για όλη την οικογένεια

Το καλαθάκι μας θα συμπληρωθεί και με άλλα απαραίτητα και φύγαμε για πικ νικ στο χωράφι μας μιας και η σημερινή μέρα μας το επιτρέπει.

Και ναι, αύριο θα κάνουμε και νέες σπιτικές λαγάνες!

Καλή Σαρακοστή σε όλους! 

Δοκιμάστε και εσείς και γράψτε μας τις εντυπώσεις σας! Στην προκειμένη περίπτωση αξίζει και δεν κοστίζει! Και αν σας ρωτήσουν τα παιδιά τι κάνετε πρωί πρωί στην κουζίνα, εσείς θα απαντήσετε:

Μα τι άλλο; Φτιάχνουμε σπιτική λαγάνα!

Άλλα άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν

Τι θα φάμε αύριο μαμά;

Τι θα φάμε στη νηστεία;

Ιδέες για υγιεινό κολατσιό

Ώρα για σπιτική πίτσα!

Κρεμώδες σπιτικό ρυζόγαλο

Βρείτε όλες τις συνταγές μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook , στο Instagram, πλέον και στο Pinterest!

Leave a Reply