Η Λία απαντάει στα ερωτήματά σας
ΣΚΕΨΕΙΣ

Η Λία απαντάει στα ερωτήματά σας

Πριν μερικές ημέρες, η παιδοψυχολόγος και φίλη μας Ευαγγελιά Τσιγγερλιώτη, έγραψε το πρώτο της άρθρο στο blog μας. Η γνωστή σε όλους μας Λία, έκανε πραγματικά θραύση. Την υποδεχθήκατε και την αγκαλιάσατε αλλά κυρίως την γεμίσατε με τις ερωτήσεις σας. Είναι και πάλι μαζί μας λοιπόν και απαντάει στα ερωτήματά σας.

Για εμάς, το ότι το άρθρο εκείνο είχε τόση απήχηση, είναι δείγμα του πόσο καλοί γονείς είστε. Και όχι απαραίτητα επειδή τα κάνετε όλα τέλεια, αλλά για το αντίθετο. Επειδή δεν είστε, δεν είμαστε, τέλειοι γονείς αλλά προσπαθούμε να γίνουμε, προσπαθούμε να μάθουμε πράγματα και επιζητούμε το καλύτερο στη σχέση με τα παιδιά μας.

Συνεχίζουμε λοιπόν την συνεργασία μας με την Λία. Και όπως θα είχατε δει ενδεχομένως στο story μας στα Social Media, ζητήσαμε από εσάς να κάνετε τις ερωτήσεις που θέλετε. Ερωτήσεις για θέματα ή καταστάσεις που σας δυσκολεύουν ή που απλά θέλετε να νιώσετε την ασφάλεια που παρέχει η συμβουλή και η γνώση ενός ειδικού.

Στο άρθρο αυτό, η Λία καλείται να μας συμβουλεύσει για δύο διαφορετικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ο θυμός στο παιδί. Πως να τον ερμηνεύσουμε και πως να τον αντιμετωπίσουμε. Το δεύτερο ζήτημα είναι το Μη και το Δεν. Πως δηλαδή δείχνουμε σε ένα παιδί ότι μια κατάσταση δεν είναι σωστή ή είναι ενδεχομένως επικίνδυνη.

Αρκετά όμως πλατίασα, δίνω τον λόγο στη Λία που απαντάει στα ερωτήματά σας. Φυσικά περιμένουμε τα μηνύματα και τα σχόλια σας για το άρθρο.


Το δεύτερο άρθρο είναι έτοιμο και δημιουργήθηκε από τα ερωτήματά σας μέσω του αγαπημένου μας blog The Big Family! 

Μελετώντας τα ερωτήματά σας και τις διάφορες απορίες, καταλήγω στο ότι σχεδόν όλες αφορούν τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και των συμπεριφορών που απορρέουν από αυτά .

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί τους είναι θυμωμένο και πως να συμπεριφερθούν όταν βρίσκεται σε έκρηξη! 

Ο θυμός, ειδικά στις μικρές ηλικίες αποτελεί ένα πολύ γνώριμο , σχεδόν καθημερινό συναίσθημα . 

Ο θυμός μπορεί να εκφράζει την απογοήτευση ενός παιδιού, την ζήλια, την δυσκολία έκφρασης αυτών που νιώθει, την ανασφάλεια που μπορεί να βιώνει λόγω συνθηκών. Ακόμη και την προσπάθεια να αποκτήσει αυτονομία και ανεξαρτησία σε ένα περιβάλλον που δεν του επιτρέπει να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνο του! 

Ο θυμός είναι ένα απόλυτα αποδεκτό συναίσθημα όπως όλα τα αλλά, και οι στιγμές θυμού είναι πολύ καλές ευκαιρίες για τους γονείς να έρθουν κοντά με τα παιδιά τους . 

Κατά τις στιγμές θυμού, οι γονείς αρκεί να δείξουν στο παιδί πως κατανοούν αυτό που βιώνει, να το παρηγορήσουν και να το ηρεμήσουν αποδεχόμενοι το συναίσθημα. Να του κάνουν μια αγκαλιά και να του δείξουν τρυφερότητα. 

Ξέρω πως πολλοί αγχώνονται για το τι θα πουν οι γύρω τους, όταν το παιδί τσιρίζει, χτυπάει με τα πόδια το πάτωμα και ουρλιάζει! Ωραία είναι όλα αυτά στη θεωρία αλλά τι κάνουμε στη πράξη όταν όλοι μας κοιτάνε; 

Η λύση είναι να μάθουμε να δείχνουμε γνήσιο σεβασμό απέναντι στα παιδιά μας, να νιώθουμε αυτό που νιώθουν και τότε σίγουρα δεν θα μας ενδιαφέρουν οι γύρω μας. Οι γονείς οι οποίοι εφαρμόζουν τη συναισθηματική αγωγή, διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους μειώνονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους μια σταθερή ανταπόκριση ακόμη κι όταν τα συναισθήματα έχουν χαμηλό βαθμό έντασης. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κλιμακωθεί η ένταση των συναισθημάτων για να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των γονέων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι τα συναισθήματα των παιδιών δεν παύουν να υπάρχουν όταν οι γονείς λένε “μην αισθάνεσαι έτσι” ή όταν επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος για να νιώθουν έτσι. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, η έκφραση συναισθημάτων από τους γονείς είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα ισχυρό πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του. Το παιδί που βλέπει τους γονείς του να συζητούν σε έντονο ύφος και στη συνέχεια να λύνουν φιλικά τη διαφορά τους, παίρνει αυτομάτως πολύτιμα μαθήματα για τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων και τον χειρισμό των συναισθημάτων. 

Ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στα παιδιά ότι μια συμπεριφορά είναι επικίνδυνη ή μη αποδεκτή είναι το επόμενο ερώτημα. Τα γνωστά Μη και Δεν!

Αρχικά, είναι βασικό να έχουμε στο νου μας την ηλικία του κάθε παιδιού και να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό.

Είναι βοηθητικό να επικοινωνούμε στο παιδί αυτό που θέλουμε να κάνει και όχι αυτό που δε θέλουμε να κάνει. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να πούμε στο παιδί «Σε παρακαλώ, κάτσε στον καναπέ!» αντί να του ζητήσουμε να μην στέκεται όρθιο.

Οι οδηγίες είναι καλό να είναι σύντομες και σαφείς καθώς και να σχετίζονται με τη συνέπεια που θα ακολουθήσει αν δεν τηρηθούν. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στο παιδί «Κάνε τα μαθήματά σου για να έχεις μετά τον χρόνο να παίξεις το αγαπημένο σου ηλεκτρονικό».

Σημαντικό είναι να εξηγούμε στα παιδιά για ποιο λόγο κάτι είναι μη αποδεκτό ή επικίνδυνο π.χ. όταν ενοχλεί  ένα παιδί τότε προσπαθούμε να εξηγήσουμε το πως νιώθει το άλλο παιδί και τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να το ενοχλεί . 

Εάν καταστρέφει τα παιχνίδια του, τότε εξηγούμε για ποιο λόγο δεν πρέπει να τα χειρίζεται έτσι και τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να το κάνει . 

Επίσης ενισχύουμε τη θετική συμπεριφορά των παιδιών π.χ. “Βλέπω ότι συμμάζεψες τα παιχνίδια σου, αυτό είναι πολύ ωραίο!” 

Τονίζουμε τη θετική συμπεριφορά, π.χ. “Ήταν πολύ ευγενικό όταν βοήθησες τον φίλο σου είμαι περήφανη για αυτό!” 

Προτού ζητήσουμε κάτι από το παιδί, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε εξασφαλίσει την προσοχή του. Το να φωνάζουμε στο παιδί από τη μία άκρη του σπιτιού στην άλλη, οδηγεί σε αχρείαστη ένταση και δεν εξασφαλίζει τη συνεργασία του.

Να θυμόμαστε πως μπορούμε να βάζουμε φυσιολογικά όρια στη συμπεριφορά των παιδιά αλλά ποτέ στα συναισθήματα τους! 

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Όταν κάποια συμπεριφορά εμμένει και σας απασχολεί, τότε θα σας προέτρεπα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για μια εξατομικευμένη προσέγγιση. 

Βιβλιογραφία

Daniel Goleman, Emotional Intelligence (New York: Βαntam, 1995), pp 189-190.

Βρείτε και άλλα άρθρα με σκέψεις και προβληματισμούς μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Προφιλ παιδοψυχολόγου
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x