Πρόληψη για τον κορονοϊό
ΣΚΕΨΕΙΣ

Η παιδίατρός μας μας ενημερώνει για τον κορονοϊό

Με αυτό το άρθρο νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Όχι φυσικά με τον κορονοϊό αλλά με το γεγονός ότι συντάκτης αυτού του άρθρου είναι μια πολύ καλή μου φίλη και η επίσημη παιδίατρος της οικογένειάς μας. Εύχομαι αυτό το άρθρο να είναι η αρχή για πολλά ακόμα, αφού η υγεία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες στην καθημερινότητα κάθε οικογένειας. Επομένως, κάθε συμβουλή που μπορεί να μας παρέχει ένας παιδίατρος είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Ας δούμε όμως τι μας λέει η παιδίατρός μας Ελπινίκη Χατζοπούλου, η γνωστή σε όλους Νίκη, για τον νέο κορονοϊό.


Η ιστορία με τον νέο κορονοϊό.

Παρακολουθούμε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης την πορεία της κατάστασης με τον νέο αυτόν ιό.

Σύμφωνα με το ECDC μέχρι προχτές 23/2/2020 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο ήταν 78009 με 2463 θανάτους εκ των οποίων οι 2458 ήταν στην Κίνα. Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Τα κρούσματα στην δική μας ήπειρο είναι:

Ιταλία 79, Γαλλία 12, Γερμανία 16, Ηνωμένο Βασίλειο 9, Ισπανία 2, Ρωσία 2, Βέλγιο 1, Φινλανδία 1, Σουηδία 1 με 3 θανάτους σε Ιταλία και Γαλλία.

Τι είναι αυτός ο ιός;

Οι κορονοϊοί είναι μεγάλη ομάδα ιών όπου διάφορα στελέχη προκαλούν συμπτώματα από το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Από το αναπνευστικό σύστημα οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μια ήπια ρινίτιδα μέχρι πνευμονία. Στην πλειοψηφία οι νοσούντες παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών όπου παρουσιάζουν σοβαρή νόσο. Οι προηγούμενοι ιοί απο αυτή την οικογένεια που είχαν απασχολήσει με τις επιδημίες τους τον κόσμο στο παρελθόν ήταν ο SARScoV (Κίνα 2003) και ο MERScoV (Σαουδική Αραβία 2012). Ο νεός ιός 2019coV πρωτοανιχνεύτηκε σε ασθενείς με πνευμονία κοντά σε μια ψαραγορά στην περιοχή Wuhan στην Κίνα. Η νόσος επεκτάθηκε στις οικογένειες των ασθενών και σε υγειονομικούς, σταδιακά και σε άλλες περιοχές της Κίνας και αργότερα μέχρι σήμερα σε 24 χώρες του κόσμου.

Από πού προέρχεται;

Ο ιός αυτός προσβάλλει τα ζώα και κατ’επέκταση τον άνθρωπο πιθανό λόγω των μεταλλάξεων του και στενής επαφής του ανθρώπου με τα ζώα, πχ ο SARScoV είχε σαν ρεζερβουάρ ανάπτυξης την γάτα. Στην περίπτωση του νέου αυτού ιού δεν έχει βρεθεί ποιο ζώο είναι υπεύθυνο αλλά φαίνεται να ταιριάζει γενετικά με ένα άλλο στέλεχος ιού που αναπτύσσεται στις νυχτερίδες. 

Πως μεταδίδεται;

Από τα αεροσταγονίδια των ασθενών που βήχουν ή φτερνίζονται.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι από ήπια (ρινίτιδα, βήχας, πυρετός) μέχρι σοβαρότερα όπως πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Προς το παρόν η θεραπεία είναι υποστηρικτική. Βρίσκονται υπό έρευνα εμβόλιο και θεραπεία.

Μέτρα πρόληψης

  • Αποφυγή ταξιδιού στην Κίνα
  • Αποφυγή επαφής με άτομο που νοσεί
  • Χρήση μάσκας όταν υπάρχει επαφή με ασθενή
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών διάρκειας 20’’ και χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού (60-95% συγκέντρωσης)

Αυτά γνωρίζουμε περίπου μέχρι τώρα. Θέλει ψυχραιμία και σωστό φιλτράρισμα όλων των ερεθισμάτων που δεχόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δημιουργία πανικού είναι επικίνδυνη αλλά δυστυχώς πολύ συνηθισμένη στην εποχή μας. Ξεχάσαμε την γρίπη για λίγο και αρχίσαμε νέες ιστορίες. Η γρίπη είναι υπαρκτή στην χώρα μας με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως εξής:

Από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 7/2020 (10–16 Φεβρουαρίου 2020) καταγράφηκαν 213 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 195 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 60 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 45 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 15 σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ 

Ψυχραιμία, τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που νοσούν και επιστρέφουμε στην εργασία μας ή τα παιδιά στο σχολείο τους εφοσον μεσολαβήσουν 3 24ωρα απυρεξίας τουλάχιστον.

Επικοινωνήστε με την παιδίατρό μας εδώ

Leave a Reply