Πελίτι, μία εναλλακτική κοινότητα
ΣΚΕΨΕΙΣ

Πελίτι, μία εναλλακτική κοινότητα

Τις καλύτερες “ανακαλύψεις” μου τις έχω κάνει τα βράδια που κάθομαι μέχρι αργά στον υπολογιστή. Τα πιο ενδιαφέροντα θέματα πετάγονται μπροστά μου στις 2 ή 3 το πρωί και τριγυρνούν στην σκέψη μου για μέρες. Κάπως έτσι ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα για το Πελίτι, μία εναλλακτική κοινότητα που ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση παραδοσιακών σπόρων.

Η ψυχή του Πελίτι είναι φυσικά ο εμπνευστής του, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Λίγο πριν ξεκινήσω να γράψω αυτό το άρθρο προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί του. Ήθελα την άδειά του και φυσικά να ακούσω την φωνή του. Καταλαβαίνεις πολλά από τη φωνή του άλλου. Η εικόνα που είχα για το Παναγιώτη, άνθρωπος απλός, προσιτός και απόλυτα αφοσιωμένος στο όραμά του, απλά επαληθεύτηκε. 

Ήταν οι πρώτες ημέρες με τα κρούσματα του κορονοϊού και τις αλλαγές στην ζωή μας. Παρ ’όλα αυτά, μιλήσαμε με τον Παναγιώτη και έτσι ξεκίνησα να ψάχνω περισσότερα στοιχεία. Στην ιστοσελίδα του Πελίτι υπάρχει τόσο πλούσιο υλικό και τόσα άρθρα που πάνε πίσω περίπου δέκα χρόνια.

Λογότυπο του Πελίτι
Το λογότυπο του Πελίτι
Τι είναι όμως το Πελίτι;

Η ιδέα γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1991 όταν ο Παναγιώτης ήταν 22 χρονών, και έφτασε στα χέρια του ένα πακέτο με σπόρους από τη Λατινική Αμερική. Εκεί υπήρχαν καλαμπόκια από φυλές που είχαν εξαφανιστεί αλλά συνέχιζαν να καλλιεργούνται τα καλαμπόκια τους. Έτσι ξεκίνησε την πρώτη δράση στην Ελλάδα για τη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Το 1992 στο χωριό του, βρήκε ένα παραδοσιακό καλαμπόκι που στάθηκε η αφορμή να κάνει την πρώτη του εξερευνητική αποστολή για την ανεύρεση παραδοσιακών ποικιλιών. Το 1995 ίδρυσε το Πελίτι και ταξίδεψε με τα πόδια για να αναζητήσει τους καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1.200 ποικιλίες από παραδοσιακούς σπόρους που κινδύνευαν να εξαφανιστούν.

Αποστολή του πλέον είναι η διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών. Βοηθοί του σε αυτό είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών απ’ όλη την Ελλάδα. Το Πελίτι σήμερα έχει τοπική, εθνική και παγκόσμια δράση. Έχει τοπικές ομάδες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στις Η.Π.Α. και οργανώνει δράσεις στην Τουρκία και την Κύπρο.

Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως στο θέμα του φυτικού γενετικού υλικού καθώς έχει το 50% των φυτών της Ευρώπης και το 80% της Βαλκανικής χερσονήσου.

Πελίτι, μία εναλλακτική κοινότητα

Η πιο σημαντική αρχή του Πελίτι είναι ότι οι σπόροι που διασώζει, διανέμονται δωρεάν σε όσους θέλουν. Κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, το Πελίτι δέχεται χιλιάδες επιστολές όπου τους ζητάνε παραδοσιακούς σπόρους, και αυτοί απαντούν με ένα φάκελο με μερικούς πολύτιμους σπόρους. Διανομή σπόρων, πάντα δωρεάν, γίνεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ή συμμετέχει το Πελίτι.

Οι βασικοί στόχοι του Πελίτι είναι:

  • η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών
  • η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
  • η δημιουργία οικολογικών κοινοτήτων με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Κάθε χρόνο,το Σάββατο μετά το Πάσχα, το Πελίτι γιορτάζει και καλεί όλους τους φίλους του στη Γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το Πελίτι διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή σπόρων όπου παραβρίσκονται άνθρωποι και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο. Επισκέπτες και φίλοι του Πελίτι από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Γη του Πελίτι για να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Είχαμε σκοπό φέτος να πάμε και εμείς στη γιορτή του Πελίτι και να γνωρίσουμε από κοντά τον Παναγιώτη και του φύλακες των σπόρων. Δυστυχώς, η γιορτή ακυρώθηκε λόγω των γεγονότων.

Ο Παναγιώτης όμως δεν έχασε το χρόνο του. Η 20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Μαΐου 2021.

Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Μέχρι τότε, έχετε πολύ χρόνο να επισκεφθείτε το site του Πελίτι , να ενημερωθείτε τόσο για την γιορτή όσο και για ένα πλήθος θεμάτων σχετικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες, την καλλιέργεια των σπόρων, την αυτάρκεια καθώς και άρθρα από παλιότερες εκδηλώσεις και δράσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιαστείτε.

Αυτά τα λίγα λοιπόν για το Πελίτι, μία εναλλακτική κοινότητα. Τα υπόλοιπα σας καλώ να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Κλείνω το άρθρο με το μότο του Παναγιώτη. Λόγια απλά αλλά σημαντικά.

“Από χέρι σε χέρι

και από γενιά σε γενιά

για να μη χάσουμε αύριο

αυτά που έχουμε σήμερα”

Το Πελίτι έχοντας δεχτεί ένα μεγάλο αριθμό αιτημάτων για σπόρους, στέλνει σπόρους και αυτή τη χρονική στιγμή παρά τα όσα συμβαίνουν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Leave a Reply