αρωματική μαρμελάδα δαμάσκηνο
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!,  ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Αρωματική μαρμελάδα δαμάσκηνο

Όπως σας είπα και σε προηγούμενο άρθρο, το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή. Η περίοδος, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμεβρίου, σηματοδοτεί πολλές αλλαγές γύρω μας και μας προετοιμάζει για τον χειμώνα. Και φυσικά σαν παιδί μεγαλωμένο σε χωριό, ξέρω ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να ετοιμάσουμε όλα τα καλούδια που θα μας συντροφεύσουν τις κρύες μέρες του χειμώνα. Για σήμερα λοιπόν θα σας δώσω μια πολύ πετυχημένη συνταγή για αρωματική μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Η μαρμελάδα δαμάσκηνο διχάζει πολλούς. Έχει φανατικούς θαυμαστές αλλά και άτομα που δεν θέλουν ούτε να την δοκιμάσουν. Προσωπικά μου αρέσει επειδή έχει πολλά ιδιαίτερα αρώματα, δεν είναι πολύ γλυκιά, ενώ μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με πολλά μπαχαρικά ή μυρωδικά. Η σημερινή συνταγή πάντως είναι αρκετά απλή, χωρίς τίποτα το εξεζητημένο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μαρμελάδα δαμάσκηνο.
  • 2 κιλά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 800 γραμ. ζάχαρη
  • 10 κουκούτσια από τα δαμάσκηνα
  • 1,5 κούπα νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2-3 ξυλάκια κανέλας
  • 2-3 κλωναράκια αμπαρόριζα
Ας δούμε τώρα βήμα-βήμα πως την παρασκευάζουμε
ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα

Αφού λοιπόν μαζέψαμε τα δαμάσκηνά μας, τα πλένουμε καλά και προσεκτικά αφαιρούμε όσα είναι πολύ χτυπημένα ή φιλοξενούν διάφορα ζωύφια! Με το μαχαίρι τα χαράσουμε στο πλάι και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους.

Προσοχή, κρατάμε μερικά κουκούτσια γιατί θα τα χρειαστούμε να βράσουν μαζί με τα δαμάσκηνα.

Τα καθαρισμένα δαμάσκηνα τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τα κουκούτσια και το μισό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα περίπου. Η ζάχαρη θα λιώσει και τα δαμάσκηνα θα βγάλουν όλους τους χυμούς τους, ενώ η κανέλα θα τους προσδώσει άρωμα αλλά και ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Την επόμενη μέρα, ρίχνουμε τα δαμάσκηνά μας στην κατσαρόλα, ενώ με το υπόλοιπο νερό, ξεπλένουμε το μπολ, ώστε να εκμεταλλευτούμε όλο το μείγμα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και μετά από λίγα λεπτά, το μείγμα μας αρχίζει να ζεσταίνεται και να αφρίζει. Ξαφρίζουμε και αφού βράσει για δέκα λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για άλλη μια μέρα.

βράζουμε τα δαμάσκηνα

Την επόμενη ημέρα, συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, με μεγάλη προσοχή να μην μας κολλήσει στον πάτο. Αν έχουμε ευχέρεια χρόνου, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην το ριψοκινδυνεύσουμε.

Όταν το μείγμα αρχίζει να δένει, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τα ξυλάκια κανέλας, και να χρησιμοποιήσουμε το ραβδομπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τελείως τα δαμάσκηνα. Εμείς το χρησιμοποιούμε ελάχιστα καθώς μας αρέσουν στην μαρμελάδα να έχουμε και κομμάτια από τα φρούτα. Αφού την πολτοποιήσουμε, βάζουμε και τα κλωναράκια αμπαρόριζας για επιπλέον άρωμα.

πολτοποιούμε τα δαμάσκηνα

Μέχρι να ετοιμαστεί η μαρμελάδα μας, προετοιμάζουμε και τα βαζάκια που θα την διατηρήσουμε. Αφού πλύνουμε τα βάζα, τα τοποθετούμε στον φούρνο, γυρισμένα ανάποδα σε ένα ταψί, και τα ζεσταίνουμε για 20′ στους 100 βαθμούς.

Επιστρέφουμε στην μαρμελάδα

Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από την φωτιά, δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε το χυμό από το λεμόνι. Μόλις δέσει η μαρμελάδα μας, είναι έτοιμη να την βάλουμε στα βαζάκια μας.

Γεμίζουμε τα ζεστά βαζάκια μας με την ζεστή μαρμελάδα δαμάσκηνο, τα κλείνουμε με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα για να σφραγίσουν. Δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε τα κλωναράκια της αμπαρόριζας! Μόλις κρυώσουν τα βαζάκια, η μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι έτοιμη για την φυλάξουμε, να την καταναλώσουμε ή να την δώσουμε για δωράκι σε αγαπημένα πρόσωπα.

Τα βαζάκια τα διατηρούμε σε σκιερό μέρος, ενώ όταν ανοιχτούν, τα διατηρούμε στο ψυγείο.

αρωματική μαρμελάδα δαμάσκηνο για δώρο

Τα βαζάκια με μαρμελάδα δαμάσκηνο είναι μια τέλεια πρόταση δώρου. Διακοσμήστε τα όπως θεωρείτε καλύτερα, βάλτε τους και μια όμορφη ετικέτα και είναι έτοιμα. Σας αρέσει η διακόσμηση που έκανε η Ιωάννα; Αν σας αρέσουν οι αυτοκόλλητες ετικέτες, μπορείτε να τις βρείτε στα Public! Διαβάστε σχετικά σε προηγούμενο άρθρο μας.

Σας ευχόμαστε καλή απόλαυση και περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Βρείτε όλες τις συνταγές μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Leave a Reply