Τσουρέκι νηστίσιμο και μοσχομυριστό
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!

Τσουρέκι νηστίσιμο και μοσχομυριστό

Λίγο η δημοσίευση της φίλης Ελένης, λίγο η κουμπάρα μου η Τέτη, ε δεν ήθελα και πολύ. Σαββατόβραδο λοιπόν μου ήρθε η όρεξη να φτιάξω ένα τσουρέκι νηστίσιμο και μοσχομυριστό.

Η συνταγή είναι φυσικά του Άκη Πετρεζίκη και δεν υπολείπεται σε τίποτα από το κανονικό τσουρέκι. Γεύση, υφή και φυσικά το λαχταριστό άρωμα με μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ. Μοσχομύρισε ολόκληρο το σπίτι και κάναμε μια καλή πρόβα για το Πάσχα. Εντάξει, τότε δεν θα κάνουμε την ίδια συνταγή, θα βρούμε κάτι λιγάκι πιο αρτήσιμο. Και πάλι όμως, όλες αυτές οι μυρωδιές και οι γεύσεις μας έφτιαξαν λιγάκι την διάθεση.

Πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε ένα τσουρέκι νηστίσιμο και μοσχομυριστό.

Για το προζύμι μας θα χρειαστούμε

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
Την εκτέλεση μπορείτε να την βρείτε στον σύνδεσμο πιο κάτω, απευθείας από το site του Άκη.

Έχω να σας τονίσω ότι οι συνταγές του Άκη πάντα μας πετυχαίνουν 100%. Οι ποσότητες των υλικών είναι ακριβείς και αν ακολουθήσετε κατά γράμμα την συνταγή, δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε σε ότι και αν κάνετε. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές από πολλούς και διάφορους, και ομολογώ ότι ο Άκης και άλλοι 2-3 είναι αυτοί που οι συνταγές τους είναι πάντα επιτυχημένες. Για να μην με ρωτάτε ποιοι είναι οι υπόλοιποι, απλά παρακολουθήστε ποιανών συνταγές προτιμάμε και θα τους βρείτε.

Σημειώστε τώρα μερικά πραγματάκια όπου παρέκκλινα από την συνταγή.

  • Μόλις τελειώσετε με την ζύμη, καλύψτε την με μια μεβράνη και σκεπάστε την με μια καθαρή πετσέτα (tip από την Ιωάννα!). Επίσης, αφήστε την να φουσκώσει παραπάνω από μια ώρα. Εμείς την αφήσαμε περίπου 2 ώρες.
  • Ο Άκης προτείνει να κάνουμε ένα τσουρέκι πλεξούδα από τέσσερα μπαστούνια. Μου φάνηκε υπερβολικό, οπότε φτιάξαμε δύο πιο μικρά τσουρέκια από δύο μπαστούνια.
  • Η συνταγή λέει να πασπαλίσουμε από πάνω με αμύγδαλο φιλέ. Σε περίπτωση που δεν έχετε, χρησιμοποιήστε σουσάμι.

Βρείτε ολόκληρη την συνταγή και την εκτέλεση του Άκη εδώ

Ανακαλύψτε όλες μας τις συνταγές

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook , στο Instagram, πλέον και στο Pinterest!

Leave a Reply