Φώτα Πολέμου - Μάικλ Οντάατζε
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Φώτα Πολέμου του Μάικλ Οντάατζε

Και ποιος δεν θυμάται την ταινία Ο Άγγλος Ασθενής. Ένα καταπληκτικό έργο με διθυραμβικές κριτικές και σωρεία από βραβεία, με αποκορύφωμα την απόκτηση εννέα βραβείων Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Φυσικά η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Μάικλ Οντάατζε. Το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο Φώτα Πολέμου, μόλις κυκλοφόρησε. Το διάβασα και σας το παρουσιάζω.

Αρχικά να σας ομολογήσω ότι δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο αυτού του συγγραφέα. Και μόνο στο άκουσμα όμως του παρελθόντος του κατάλαβα ότι με περίμεναν δυνατές συγκινήσεις.

Η υπόθεση εξελίσσεται στο Λονδίνο, την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Φαινομενικά ο Πόλεμος έχει τελειώσει και η ζωή παλεύει να ανακτήσει την κανονικότητά της. Ο Ναθάνιελ και η μεγαλύτερη αδερφή του, η Ρέιτσελ, θα ζήσουν μια ζωή πολύ διαφορετική από τους συνομήλικούς τους. Οι γονείς τους πρέπει να φύγουν για δουλειές στο εξωτερικό και τους αφήνουν με έναν σχετικά άγνωστο άντρα, για να τους προσέχει.

Τα παιδιά θα ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Θα γνωρίσουν την απόλυτη ελευθερία αλλά και ό,τι αρνητικό πηγάζει από αυτήν. Το σπίτι τους γίνεται στέκι ενός συνοθυλεύματος ετερόκλητων προσωπικοτήτων. Εθνογράφοι και ηθοποιοί έως παραχαράκτες και λαθρέμποροι.

Σύντομα όμως πρόκειται να ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οι γονείς τους τους έχουν πει ψέματα ενώ όταν επιστρέφει η μητέρα τους, χωρίς τον πατέρα τους, ο χάρτινος πύργος των ψευδαισθήσεων θα καταρρεύσει αποκαλύπτοντας όμως μία πραγματικότητα πολύ πιο σύνθετη και ίσως εντυπωσιακή, από αυτήν που είχαν αντιληφθεί τα παιδιά.

Το διάστημα αυτό της ζωής του Ναθάνιελ και της Ρέιτσελ δεν ήταν παρά μια διαρκής και ανορθόδοξη εκπαίδευση που τους προετοίμαζε για το μέλλον τους. Οι αλλόκοτες φιγούρες που πρωταγωνιστούσαν στην ζωή τους δεν ήταν άλλο παρά εκπαιδευτές και φύλακές τους, υπό τις αυστηρές διαταγές της μητέρας τους.

Τα Φώτα Πολέμου του Μάικλ Οντάατζε είναι ένα μυθιστόρημα εποχής με έντονα στοιχεία κατασκοπικού θρίλερ. Σε όλο το έργο υπάρχουν διάσπαρτα πολλά ιστορικά στοιχεία καθώς και πολλά στοιχεία που προέρχονται από μακρά έρευνα. Η περιγραφή του μεταπολεμικού Λονδίνου, η ζωή και η καθημερινότητα σε μια πόλη που παλεύει να ορθοποδήσει, καθώς και η συνέχεια του πολέμου εκτός συνόρων, όχι όμως σε επίπεδο κρατών αλλά στο σκιώδες περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, είναι στοιχεία που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι έντονα ηθοπλαστικό. Παρουσιάζεται μια πληθώρα από χαρακτήρες, που αναλύονται σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ υπάρχει παντού διάχυτη μια μυστικοπάθεια και ίσως ένα μόνιμο ερώτημα για τον λόγο ύπαρξης πολλών μικρότερων αφηγήσεων και ιστορικών αναδρομών.

Το δεύτερο μέρος είναι σαφώς πιο περιπετειώδες. Τα πάντα αποδομούνται και ανακατασκευάζονται. Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν στο πρώτο μέρος, βρίσκουν τις απαντήσεις τους καθώς τα κομμάτια στο Τέτρις της πλοκής συμπληρώνονται άψογα. Το μέρος αυτό έχει μεγαλύτερη ροή και, με εξαίρεση 2-3 περιπτώσεις, δεν εστιάζει πλέον στην περιγραφή των χαρακτήρων, αλλά στις πράξεις τους και την όποια εξέλιξη προσφέρουν στην ροή της πλοκής.

Σαν μοναδικό αρνητικό, θα τολμήσω να πω ότι είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται την πλήρη προσοχή του αναγνώστη. Οι εναλλαγές σε αφηγήσεις, χαρακτήρες, γεγονότα αλλά και οι συνεχείς χρονικές μετατοπίσεις, είναι εύκολο να συγχύσουν τον αναγνώστη και να τον μπερδέψουν, εάν όχι να τον κουράσουν.

Οπλιστείτε λοιπόν με θέληση και βουτήξτε στην μαγευτική ατμόσφαιρα του νυχτερινού Λονδίνου, στην μαγευτική αγγλική ύπαιθρο αλλά και στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών με μόνο φάρο την σπίθα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Διαβάστε το και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Το βιβλίο Φώτα Πολέμου του Μάικλ Οντάατζε κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Βρείτε περισσότερα

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων εδώ!

Βαθμολογία Φώτα Πολέμου - Μάικλ Οντάατζε
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x