Η σιωπή της λευκής πόλης
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Η σιωπή της λευκής πόλης

Το τελευταίο διάστημα καταιγίζομαι από δημιουργίες ισπανικής προέλευσης. Τραγούδια, σειρές, ταινίες και φυσικά βιβλία, πολλά βιβλία με μεγάλη και ποικίλη θεματολογία. Μετά την Βιβλιοθηκάριο του Άουσβιτς του Antonio G. Iturbe (διάβασε περισσότερα εδώ), σειρά έχει Η σιωπή της λευκής πόλης της Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι.

Ένα βιβλίο, δώρο από τον κουμπάρο μου τον Βασίλη, το οποίο ήταν στο ράφι με τα αδιάβαστα από τις αρχές του χρόνου. Κάτι τα υπόλοιπα βιβλία που είχα για παρουσίαση, κάτι άλλες παράλληλες δραστηριότητες, το βιβλίο αυτό με τον ιδιαίτερο τίτλο και το γραφικό σαν καρτ ποστάλ εξώφυλλο με περίμενε καρτερικά. Και μόλις πήρα την απόφαση να το ξεκινήσω, με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λάθος έκανα που το είχα στην λίστα αναμονής!

Δεν θα σας ταλαιπωρήσω περισσότερο με άσκοπα λόγια. Να αναφέρω μόνο ότι Η σιωπή της λευκής πόλης είναι το πρώτο βιβλίο από την τριλογία με το όνομα Λευκή Πόλη. Ξεκινάω άμεσα μια περιγραφή της πολύ ιδιαίτερης πλοκής.

Πριν δύο δεκαετίες, δύο δίδυμα αδέρφια, ο Τάσιο και ο Ιγνάθιο Ορτίθ ντε Θάρατε, είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι της Βιτόρια. Νέοι, όμορφοι, πλούσιοι, καλλιεργημένοι. Ο ένας διάσημος αρχαιολόγος και ο δεύτερος λαμπρός αστυνομικός. Τα πάντα δείχνουν ότι η Βιτόρια τους ανήκει.

Και τότε, μια σειρά από αποτρόπαια και συμβολικά εγκλήματα ταράζουν την καθημερινότητα της πόλης. Οι τελετουργικές δολοφονίες σπέρνουν τον πανικό στην Βιτόρια και όλοι οι κάτοικοι νιώθουν να απειλούνται. Με την αποκάλυψη του δολοφόνου, όλα ανατρέπονται και κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί το πραγματικό του πρόσωπο. Όλοι νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι. Και ιδιαίτερα ο Ιγνάθιο, ο οποίος θα κληθεί να συλλάβει τον ίδιο του τον δίδυμο αδερφό.

Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Τάσιο παραμένει φυλακισμένος. Η ημέρα της πρώτης άδειάς του από την φυλακή πλησιάζει. Και τότε, οι τελετουργικές δολοφονίες ξαναρχίζουν. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον φυλακισμένο Τάσιο και ενδεχομένως σε κάποιο εκτελεστικό του όργανο.

Ο ειδικευμένος αναλυτής Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο Κράκεν, αναλαμβάνει την υπόθεση. Παθιάζεται τόσο με αυτή και προσπαθεί να ακολουθήσει τα στοιχεία που αφήνει πίσω του ο δολοφόνος, χωρίς να καταλαβαίνει ότι έτσι παρασύρεται στην παγίδα του. Η υπόθεση αυτή τον οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και ενώ βυθίζεται στον σκοτεινό κόσμο του δολοφόνου, η ίδια του η ζωή δείχνει να φτάνει στο τέλος της.

Η σιωπή της λευκής πόλης είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσα να το κοσμίσω με δεκάδες θετικά επίθετα.

Φυσικά όμως δεν προτίθεμαι να σας κάνω επίδειξη του ιδιαίτερα διευρυμένου και πλούσιου λεξιολογίου μου 🤣🤣

Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το βιβλίο από δύο πλευρές. Ως αστυνομικό θρίλερ, η πλοκή του είναι ιδιαίτερη και πρωτότυπη. Ο δολοφόνος με τα τελετουργικά του εγκλήματα προσπαθεί να αποδώσει στον κόσμο την δικαιοσύνη μέσα από το δικό του οπτικό πρίσμα. Κατά την εξιστόρηση, μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την συγγραφέα στην περιγραφή της πόλης της Βιτόρια, των γραφικών δρόμων και των ιστορικών μνημείων. Φυσικά οι περιγραφές δεν περιορίζονται στην πόλη μόνο αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Βιτόρια και των διάσημων χωριών της.

Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο εμφανίζει έναν ιδιαίτερο κοινωνιολογικό χαρακτήρα. Θίγονται θέματα ταμπού των περασμένων δεκαετιών. Η ενδοοικογενειακή βία, η αστικοποίηση, η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος αλλάζοντας πλήρως την ταυτότητα μας. Τα μυστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες των αρχοντικών, η δίψα για αναγνωρισιμότητα και η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη. Και φυσικά η έντονη αναφορά στο στοιχείο των Βάσκων, μια διαρκής τάση να ξεχωρίσουν και να αποκοπούν από την Ισπανία.

Οι χαρακτήρες είναι συμπαγείς, ολοκληρωμένοι και παρουσιάζονται ως απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Όχι υπερήρωες αστυνομικοί που φτάνουν στη λύση του εγκλήματος κάνοντας περίπλοκους συλλογισμούς. Γελάνε, κλαίνε, ερωτεύονται και θρηνούν όπως όλοι. Αυτό κάνει τον αναγνώστη να συμπάσχει μαζί τους και να τους αισθάνεται ιδιαίτερα οικείους.


Με βάση το βιβλίο Η σιωπή της λευκής πόλης έχει γυριστεί και ταινία με τον τίτλο El silencio de la ciudad blanca. Πρόκειται για μια ταινία η οποία συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με την πλοκή του βιβλίου. Οι χαρακτήρες είναι όμορφα δοσμένοι, ενώ κρατά βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει. Δυστυχώς όμως, οι μικρές αλλαγές στο σενάριο είναι αυτές οι παρασπονδίες που εκτροχιάζουν το τρένο της επιτυχίας. Μετά από κάποιο σημείο, η ταινία δείχνει να βιάζεται να τελειώσει, παρουσιάζοντάς μας όλα τα στοιχεία και καταστρέφει την όποια υπόνοια για την δημιουργία ενός κλίματος αγωνίας.

Η φιλική μου συμβουλή είναι, εάν διαβάσετε την Σιωπή της λευκής πόλης και σας αρέσει, τότε να μην δείτε την ταινία. Θα σας αφήσει μια γεύση πικρίας. Δείτε την μόνο εάν είστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, αλλά και πάλι με δική σας ευθύνη.

Επισκεφείτε την σελίδα της ταινίας στο IMDb για να διαβάσετε περισσότερα καθώς και για να δείτε το trailer εδώ!

Η σιωπή της λευκής πόλη της Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Βρείτε περισσότερα εδώ

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων εδώ!

Βαθμολογία για την σιωπή της λευκής πόλης
4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x