Ξένο Δέρμα της Tana French
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Ξένο Δέρμα της Tana French

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο Ξένο Δέρμα της Tana French. Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου Στο Δάσος για το οποίο είχα αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Αν δεν το θυμάστε, μπορείται να φρεσκάρετε την μνήμη σας εδώ

Η ντετέκτιβ Κάσι Μάντοξ, κάποια χρόνια πριν από τα γεγονότα που εξιστορούνται στο πρώτο βιβλίο, δούλευε ως μυστική αστυνομικός σε μια αρκετά επικίνδυνη αποστολή. Το όνομα που χρησιμοποιούσε ήταν Λέξι Μάντισον. Τώρα, έξι μήνες μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν στο Δάσος του Νοκναρί, και αφού έχει εγκαταλείψει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και τον παλιό της συνεργάτη, έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν.

Σε μια εγκαταλειμένη αγροικία εντοπίζεται το άψυχο σώμα μιας κοπέλας. Η ομοιότητα με την Κάσι είναι εντυπωσιακή, ενώ η ταυτότητά της φέρει ένα όνομα που ξυπνά εφιάλτες. Λέξι Μάντισον!

Πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα, μια τυχαία περίπτωση ή μια ανολοκλήρωτη υποχρέωση από το παρελθόν;

Η ντετέκτιβ Μάντοξ θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε μια μυστική ζωή, να πάρει την θέση της νεκρής γυναίκας για να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει. Θα πάρει την ζωή της, θα ζήσει στο σπίτι της μαζί με τους φίλους της και θα προσπαθήσει να τους ξεγελάσει με τελικό σκοπό να ανακαλύψει ποιός μπορεί να είναι ο δολοφόνος.

Θα βυθιστεί στον κόσμο της Λέξι και θα μαγευτεί από την κοσμοθεωρία της. Θα δεθεί πραγματικά με τους φίλους της νεκρής κοπέλας, κάτι που θα δυσκολέψει την αποστολή της και θα την φέρει αντιμέτωπη με τον ένα θανάσιμο κίνδυνο. Θα καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα συναισθήματά της πριν να είναι πολύ αργά;


Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως με εντυπωσίασε. Μου άφησε όμως μια περίεργη αίσθηση αφού δεν αποκάλυψε πλήρως το βαθύτερο μυστικό της πλοκής. Επομένως, όταν ξεκίνησα το Ξένο Δέρμα είχα την κρυφή ελπίδα ότι το μυστικό θα αποκαλυφθεί αυτή τη φορά.

Φυσικά δεν θα σας απαντήσω σε αυτό, δεν θέλω να κάνω spoiler

Πίσω στην πλοκή του βιβλίου λοιπόν. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ανάγνωσμα. Καθώς εξιστορούνται οι περιπέτειες της ντετέκτιβ Μάντοξ με μια νέα ταυτότητα, υπάρχει μια διαρκής κλειστοφοβική αίσθηση. Η αγωνία σκαρφαλώνει σε νέα ύψη. Ο αναγνώστης είναι μονίμως σε μια επαγρύπνηση, μια κατάσταση πλήρους προσήλωσης, όπου διαβάζει προσεκτικά και περιμένει για το πότε θα γίνει το μοιραίο λάθος το οποίο θα αποκαλύψει την αληθινή ταυτότητα της πρωταγωνίστριας.

Φυσικά, υπάρχουν παράλληλες ιστορίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την κεντρική πλοκή. Οι ιστορίες αυτές χαλαρώνουν τον αναγνώστη από την ένταση αλλά ταυτόχρονα τον προετοιμάζουν για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Οι ανατροπές δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και δένουν απόλυτα με την ιστορία. Οι περιγραφικές αναφορές στο ιρλανδικό τοπίο παραμένουν μαγευτικές, όπως και στο πρώτο βιβλίο, αν και εδώ μας δίνεται μια διαφορετική οπτική του.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα έντονα ψυχογραφικά χαρακτηριστικά του βιβλίου. Πέραν των πρωταγωνιστών, υπάρχει μια σωρεία χαρακτήρων οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της πλοκής και τους οποίους καλούμαστε να γνωρίσουμε εις βάθος. Μην ξεχνάτε ότι η Κάσι θα ζήσει στο ίδιο σπίτι με τους φίλους της Λέξι και μέσα από την καθημερινή τριβή μαζί τους, θα προσπαθήσει να τους γνωρίσει πραγματικά και να ανακαλύψει τον πραγματικά ένοχο.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο με πολύ έξυπνη και ανατρεπτική πλοκή που θα σας κρατήσει ξάγρυπνους ειδικά αν είστε σαν εμένα και διαβάζετε κυρίως βράδυ.

Να αναφέρω επίσης ότι στα δύο βιβλία της Tana French, βασίζεται η μίνι σειρά Dublin Murders. Πρόκειται για μια αρκετά ατμοσφαιρική σειρά, η οποία αν και ξεφεύγει αρκετά από την πλοκή των βιβλίων, παρ’όλα αυτά θα σας ανταμείψει επαρκώς για τον χρόνο που θα αφιερώσετε.

Μια γεύση από το trailer μπορείτε να πάρετε εδώ

Tο Ξένο Δέρμα της Tana French κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Βρείτε περισσότερα εδώ

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων εδώ!

Βαθμολογία Ξένο Δέρμα της Tana French
4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x