Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ,  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Με μια σκληρή ομορφιά που πηγάζει από τις απάνθρωπες βιαιότητες που εξιστορεί. Ένα βιβλίο ύμνος στην αγάπη για ζωή, στην μάχη για επιβίωση, ένας σελιδοδείκτης της ιστορίας στην πιο μαύρη σελίδα της. Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς του Antonio G. Iturbe είναι ένα βιβλίο που έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο από την κυκλοφορία του. Ένα δικαιολογημένα μαγευτικό μυθιστόρημα που συναρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.

Ιανουάριος του 1944. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου λειτουργεί το μπλοκ 31, ένα ιδιότυπο σχολείο για τα κρατούμενα παιδιά. Η έφηβη Ντίτα Αντλέροβα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι η βιβλιοθηκάριος. Η χρήση βιβλίωνν τιμωρείται με θάνατο. Η γενναία Ντίτα παίρνει καθημερινά το ρίσκο και ενάντια στον καθημερινό κίνδυνο, διακινεί κρυφά τα 8 ταλαιπωρημένα βιβλία που υπάρχουν.

Η Ντίτα αψηφώντας τις απαγορεύσεις των ναζί, αντιμετωπίζει με κέφι και χιούμορ την καθημερινότητα στο κολαστήριο που ονομάζουν Άουσβιτς. Αντλεί δύναμη από το νεαρό της ηλικίας της, από την δίψα της για ζωή και μάθηση, από την περιέργεια για το πως είναι ο κόσμος. Σαν πρότυπό της έχει τον Φρέντι Χιρς, τον νεαρό διευθυντή του μπλοκ 31, ο οποίος φαίνεται να μοιράζεται τις ίδιες απόψεις και αρχές.

Η ζωή κυλά αργά ενώ κάθε μέρα είναι και ένας νέος αγώνας δρόμου, μια μάχη για να κρατηθούν όλοι στη ζωή. Όσο πλησιάζει η άνοιξη, η Ντίτα χάνει αγαπημένα της πρόσωπα άλλα παράλληλα γνωρίζει άλλους ανθρώπους που με μια μικρή πράξη ή χειρονομία, μένουν χαραγμένοι στην μνήμη της.

Η ισορροπία του πολέμου όμως αλλάζει. Οι Σύμμαχοι κερδίζουν έδαφος και οι κρατούμενοι των ναζί πρέπει να μετακινηθούν. Λίγο πριν την λήξη του πολέμου, η Ντίτα φτάνει στα όριά της. Όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι έτσι και αυτή, καλείται να έρθει τόσο κοντά στο θάνατο και να τον ξεγελάσει για να την γλυτώσει, έστω και την τελευταία στιγμή.

Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Στο Άουσβιτς, υπήρχε όντως μια νεαρή κοπέλα η οποία μετέφερε κρυφά βιβλία. Η Ντίτα Κράους είναι η πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου. Και κοντά σε αυτήν, όλα τα άτομα που έζησαν μέσα από τις εξιστορήσεις της, για να φτάσουν να αποτυπωθούν ως ήρωες του βιβλίου αυτού.

Το μαγικό σε αυτό το βιβλίο είναι η “συρραφή” των πραγματικών γεγονότων και των προσώπων με στοιχεία που αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας. Η αναφορά σε κλασικά βιβλία, όπως το Μαγικό Βουνό και ο Κόμης Μοντεκρίστο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αξιοσημείωτη.

Αναφορά στην Άννα Φρανκ

Ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία είναι η αναφορά σε μια κοπέλα που πεθαίνει στο διπλανό κρεβάτι. Η ζωή της θα γίνει γνωστή σε όλους μέσα από το ημερολόγιο που κρατούσε. Φυσικά πρόκειται για την Άννα Φρανκ.

Στο βιβλίο περιγράφονται με ωμότητα όλες οι ακρότητες, τα πειράματα και οι εκτελέσεις που πραγματοποίησαν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και παρά το ότι υπήρχαν σημαντικές αναφορές σε αυτά, η διεθνής κοινότητα για άλλη μια φορά είχε αποφασίσει να στρέψει το βλέμμα αλλού. Με το τέλος του πολέμου, όταν τα απάνθρωπα αυτά εγκλήματα ήρθαν στο φως, ήταν πια πολύ αργά για τις εκατόμβες των νεκρών. Ας ελπίσουμε ότι βιβλία σαν και αυτό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το φως της αλήθειας και θα υπάρχουν για να θυμίζουν πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να απαρνηθεί την φύση του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είτε έχετε διαβάσει άλλα βιβλία με αντίστοιχη θεματολογία, είτε αυτή είναι η πρώτη σας επαφή, να είστε σίγουροι ότι είναι ένα βιβλίο που θα θυμάστε για πάντα.

Tο βιβλίο Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς του Antonio G. Iturbe κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Βρείτε περισσότερα εδώ

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων εδώ!

Βαθμολογία για την βιβλιοθηκάριο του Άουσβιτς

Leave a Reply