Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την γρίπη
ΣΚΕΨΕΙΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την γρίπη

Σαφώς και το θέμα του κορονοϊού επικρατεί αυτές τις ημέρες. Δεν πρέπει όμως να τον συγχέουμε με την γρίπη και να επαναπαυόμαστε . Για να είμαστε προετοιμασμένοι, πρέπει να δούμε τι ακριβώς γνωρίζουμε για την γρίπη.

Για άλλη μια φορά η παιδίατρός μας, Νίκη Χατζοπούλου, είναι εδώ για να μας δώσει όλες τις απαντήσεις που ψάχνουμε.


Μια συχνή και σωστή απορία όλων είναι για πόσο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μεταδίδεται η γρίπη. Πότε ξεκινά η μετάδοση της;

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι η περίοδος επώασης του ιού – δηλαδή το διάστημα από την έκθεση σε αυτόν μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων – είναι 24 ώρες έως 4 ημέρες, με τον μέσο όρο να είναι στις 2 ημέρες. Από την στιγμή λοιπόν που θα εκτεθούμε στον ιό θα εμφανίσουμε συμπτώματα μέσα σε 1-4 ημέρες.

Σε αντίθεση με άλλες μεταδοτικές νόσους, η γρίπη μεταδίδεται από κάποιον που νοσεί 24 ώρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων του! Αν σε αυτό προσθέσετε πόσοι συνεχίζουν την εργασία και την κοινωνική τους ζωή αφού έχουν εμφανίσει συμπτώματα, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Οι ενήλικες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μεταδίδουν τον ιό για 5-7 μέρες. Ωστόσο το ιικό φορτίο και επομένως η πιθανότητα μετάδοσης μειώνονται σημαντικά μετά το 3ο με 5ο 24ωρο.

Τα παιδιά από την άλλη μπορεί να μεταδίδουν τον ιό και για περισσότερες ημέρες καθώς και όσοι εμφανίζουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Όπως γνωρίζουμε ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια μέσω βήχα ή φτερνίσματος που μεταφέρονται στο στόμα ή στη μύτη των διπλανών. 

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός

• γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή

• κυάνωση

• άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής

• μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία

• διέγερση ή σπασμοί

• επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Ποιές είναι οι επιπλοκές της γρίπης;

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένα όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:

  • Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν
  • Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ΄όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. 
  • Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Πώς θεραπεύεται η γρίπη;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της”. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας. Στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί, σπάνια βέβαια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.

Στοιχεία της παιδιάτρου για τον κορονοϊό

Επικοινωνήστε με την παιδίατρό μας εδώ

Τι λέει η παιδίατρός μας για τον κορονοϊό; Διαβάστε εδώ

Leave a Reply