ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!

Ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα

Μια αγαπημένη συνταγή του χειμώνα είναι η μηλόπιτα. Με φρέσκα μήλα και πολλά μυρωδικά, κανέλα και γαρύφαλλο, που τα λατρεύω. Εδώ και χρόνια φτιάχνουμε μηλόπιτα σε στυλ πάστα φλώρα. Πρόσφατα όμως ανακάλυψα μια συνταγή για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα, και δεν πρόκειται να την αλλάξω!Ζουμερή, γευστική και μυρωδάτη, όπως ακριβώς πρέπει να είναι μια μηλόπιτα.

ετοιμάζουμε τα μήλα για γέμιση για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα
Αρχικά, ας δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε για την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα.

Για την προετοιμασία του ταψιού μας (στρογγυλό τσέρκι) θα χρειαστούμε

  • 80 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 80 γραμ. καστανή ζάχαρη κατά προτίμηση
  • 3 μήλα της αρεσκείας μας
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Για την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα, θα χρειαστεί το βούτυρό μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό, αλείφουμε το τσέρκι μας, και στη συνέχεια, τσαλακώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε στο πάτο. Αλείφουμε ξανά το αντικολλητικό χαρτί με το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Αυτό θα βοηθήσει την μηλόπιτά μας να καραμελώσει όταν την ψήσουμε.

Στη συνέχεια κόβουμε τα τρία μήλα σε φέτες. Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι προσωπικά δεν μου αρέσει στην μηλόπιτα να νιώθω τις φλούδες από τα μήλα, οπότε αποκλίνω από την συνταγή και τα καθαρίζω. Έπειτα, απλώνω τις φέτες στο ταψάκι μου, προσπαθώντας να καλύψω όλη την επιφάνεια.

ετοιμάζουμε την βάση για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα

Στο σημείο αυτό, έχω τελειώσει με την βάση (ή καλύτερα με το επάνω μέρος!) για την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα, και συνεχίζω με τα υλικά για την γέμιση και την ζύμη.

Για την ζύμη και την γέμιση θα χρειαστούμε

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλυτζάνι γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κανέλα και κάποιο άλλο μπαχαρικό

Αρχίζουμε με τα τρία τελευταία υλικά, που αποτελούν και την γέμιση για την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε καρέ και τα περιχύνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε την κανέλα, εγώ προσωπικά προσθέτω και γαρύφαλλο, ή ότι άλλο μπαχαρικό σας αρέσει. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε και την ζύμη.

γέμιση για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα

Μέχρι να ετοιμάσουμε την ζύμη για την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα, ανάβουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στους 180°C.

Συνεχίζουμε χτυπώντας στο μίξερ τα αυγά με το βούτυρο μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα και έπειτα την βανίλια και το ξύσμα από το λεμόνι για να καλύψουν την μυρωδιά των αυγών.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ, και το γάλα. Θυμόμαστε ότι με το στερεό, το αλεύρι δηλαδή, αρχίζουμε και τελειώνουμε.

Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με τα μήλα, το κονιάκ και τα μυρωδικά, μαζί με όσα υγρά έχουν βγάλει. Δεν τα στραγγίζουμε, εκεί είναι όλη η γεύση και οι μυρωδιές. Παίρνουμε μια μαρίζ για να τα ανακατέψουμε το μείγμα, επειδή το μίξερ θα μας κάνει ζημιά στο σημείο αυτό.

ζύμη για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα

Ρίχνουμε το μείγμα μας στο τσέρκι, και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για μία ώρα τουλάχιστον. Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι ότι έχει ψηθεί και στο εσωτερικό, και την αφαιρούμε από τον φούρνο. Την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 15 λεπτά, και έπειτα την βάζουμε σε ένα δίσκο και την αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και την λαδόκολλα και η ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα είναι έτοιμη, αχνιστή και μοσχομυριστή!

Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με μια αλμυρή κρέμα, μία μπάλα παγωτό, ή απλά να την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη. Ακόμα και σκέτη είναι τρέλα. Όποια εκδοχή και να επιλέξουμε, το σίγουρο είναι ότι η γεμάτη γεύση και η πλούσια μυρωδιά της, θα μας ικανοποιήσει απόλυτα.

πρόταση σερβιρίσματος για ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα

Δοκιμάστε και εσείς να φτιάξετε την ανάποδη καραμελωμένη μηλόπιτα. Στείλτε μας τα σχόλιά σας και πείτε μας εάν σας άρεσε ή στείλτε μας τις δικές σας συνταγές. Να είστε σίγουροι ότι θα τις δοκιμάσουμε όλες!

Ανακαλύψτε όλες τις συνταγές μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram

Leave a Reply