Σπιτική σάλτσα ντομάτας
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!,  ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Σπιτική σάλτσα ντομάτας για όλη την χρονιά

Αν σας ρωτούσε κάποιος τι θα θέλατε να κρατήσετε από το καλοκαίρι σας, πέρα από τις αναμνήσεις, τι θα λέγατε; Συμφωνείτε να κρατήσουμε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του, καθώς είναι μια εποχή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά; Να κλείσουμε σε ένα βάζο όλη την φρεσκάδα και γλύκα του καλοκαιριού φτιάχνοντας σπιτική σάλτσα ντομάτας;

Μια απλή σάλτσα ντομάτας που θα συνοδεύει τα φαγητά μας όλο τον χειμώνα δίνοντας γεύση και νοστιμιά σε κάθε μας φαγητό έχοντας κρατήσει μέσα της το καλοκαίρι!

Για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία. Συνήθως προτιμούμε ντομάτες ρόμα, μια ποικιλία που διακρίνεται για την λεπτή και σφικτή φύση της σε σχήμα δαμάσκηνου. Είναι ντομάτα κατάλληλη για ντοματοπολτό καθώς δεν έχει πολλά σπόρια και μας δίνει πηχτή σάλτσα.

Ξεκινούμε επιλέγοντας ντομάτες ρόμα ώριμες και κόκκινες. Τις πλένουμε καλά και λίγες λίγες τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει έως ότου μαλακώσουν. Αφού συμβεί αυτό, τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Με τον βρασμό έχουμε την δυνατότητα να αφαιρέσουμε την φλούδα τους εύκολα. Τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι για να αποβάλλουν τα υγρά τους πιέζοντάς τες ελαφρώς. Στην συνέχεια τις πολτοποιούμε με τον πολυκόφτη ή το ραβδομπλέντερ, ρίχνουμε τον πολτό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει έως ότου μείνει μια ποσότητα χωρίς πολλά υγρά. Πριν την αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε λίγο ζάχαρη και αλάτι.

Τόσο απλά και σύντομα έχουμε φτιάξει την δικιά μας σπιτική σάλτσα ντομάτας!

Για όσους ψάχνονται λίγο παραπάνω, μπορούν στην σάλτσα να προσθέσουν και λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδι) κατά τον βρασμό και να φτιάξουν πιο ιδιαίτερες σπιτικές σάλτσες!

Για την αποθήκευσή τους θα χρειαστούμε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα!

Γεμίζουμε τα βάζα μας με την σπιτική σάλτσα ντομάτας όσο αυτή είναι ακόμη καυτή και τα αναποδογυρίζουμε για να σφραγίσουν πλήρως.

Η σπιτική μας σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη!!! Και το καλοκαίρι με τις γεύσεις του ερμητικά κλεισμένο στο βάζο μας για να νοστιμεύει τον χειμώνα μας!

Δοκιμάστε να φτιάξετε και εσείς. Είναι πολύ εύκολο και αν γίνει η αρχή δεν θα ξαναγοράσετε ποτέ τυποποιημένο ντοματοπολτό, γιατί τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σπιτική μας σάλτσα ντομάτας! Κάτι περισσότερο ξέρουν οι γιαγιάδες μας 😉 και εμείς κοντά στην δικιά μας μαθαίνουμε πολλά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

Extra tips:

Αποστείρωση βάζων: τα πλένουμε και τα βάζουμε σε ταψί στον φούρνο για 20΄ λεπτά στους 100°C. Το στόμιο των βάζων και των καπακιών να εφάπτονται στην βάση του ταψιού.

Η σπιτική μας σάλτσα ντομάτα όσο παραμένει σφραγισμένη διατηρείται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό μέρος. Εφόσον ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο και για να μην μας χαλάσει προσθέτουμε λίγο λάδι στην επιφάνειά της. Προσοχή χρησιμοποιούμε κάποιο λάδι τύπου καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο καθώς το ελαιόλαδο παγώνει. (την έχω πατήσει πολλές φορές 😂).

Η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας είναι το τέλος του καλοκαιριού. Αλλά ακόμα και τώρα, αρχές Οκτωβρίου, μπορείτε να βρείτε ντομάτες και να πειραματιστείτε. Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας!

Ανακαλύψτε όλες μας τις συνταγές

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook  και στο Instagram.

Leave a Reply