Επτά μείον ένα
ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ,  ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ

Επτά μείον ένα

Επτά μείον ένα του Arne Dahl

O Arne Dahl θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένος Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Επομένως, όταν οι Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μου έστειλαν το βιβλίο Επτά μείον ένα ήμουν σίγουρος ότι θα διάβαζα ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία και ένταση. Τα στοιχεία εκείνα δηλαδή τα οποία με κάνουν να λατρεύω την αστυνομική λογοτεχνία και τις υποκατηγορίες της.

O Arne Dahl και εγώ, γνωριζόμαστε από παλιά. Με έχει συντροφεύσει άπειρες ώρες. Στην παραλία κάτω από το δροσερό αεράκι της ομπρέλας, πλάι στο τζάκι τον χειμώνα, ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι όταν το ρολόι δείχνει τις πρώτες πρωινές ώρες. Με μια πρόχειρη ματιά στην βιβλιοθήκη μου, μπορώ εύκολα να εντοπίσω πέντε ή έξι βιβλία του, κυρίως pocket size, αφού μέσα από αυτή την μορφή τον γνώρισα.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την πλοκή του Επτά μείον ένα.

Ο επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ βρίσκεται στα ίχνη του πρώτου καθ’έξη δολοφόνου στην Σουηδία. Νεαρές δεκαπεντάχρονες κοπέλες εξαφανίζονται. Στις εγκατελελειμένες σκηνές του εγκλήματος, στους τόπους των βασανιστηρίων τους, ο επιθεωρητής ανακαλύπτει μικρά και μοναδικά στοιχεία. Σε κάθε τόπο εγκλήματος υπάρχει ένα μικροσκοπικό γρανάζι από ένα ρολόι.

Ο προϊστάμενος του επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ δεν δέχεται την άποψη για την ύπαρξη ενός serial killer. Ο επιθεωρητής μέσω μη εγκεκριμμένης έρευνας, ανακαλύπτει παλιότερα θύματα του ίδιου δράστη. Θύματα τα οποία δεν έγιναν γνωστά καθώς όλοι πίστευαν ότι οι κοπέλες αυτές είχαν εξαφανιστεί για δικούς τους προσωπικούς λόγους.

Ο δολοφόνος είναι μεθοδικός και απόλυτα πειθαρχημένος. Η αστυνομία ανακαλύπτει τους τόπους εγκλημάτων όταν ο ίδιος του κατευθύνει εκεί, ενώ τα μοναδικά στοιχεία που ανακαλύπτονται, είναι αυτά που εκείνος του αφήνει επίτηδες. Όλα στην υπόθεση μαρτυρούν ότι ο δολοφόνος παίζει με την αστυνομία.

Μέχρι τη στιγμή που ένα αναπάντεχο στοιχείο έρχεται στο φως. Μια νεαρή γυναίκα εμφανίζεται στους τρεις τελευταίους τόπους του εγκλήματος. Η αστυνομία την εντοπίζει εύκολα και τότε τα πάντα ανατρέπονται. Ο επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ από διώκτης βρίσκεται κυνηγημένος. Οι υποψίες στρέφονται πάνω του, ενώ τα λάθη του παρελθόντος τον ενοχοποιούν.

Με ένα νέο σύμμαχο, ο επιθεωρητής ξεκινά μια κρυφή έρευνα πέραν της αστυνομικής του ιδιότητας. Περνάει στην απέναντι πλευρά του νόμου ώστε να κυνηγήσει τον δολοφόνο, γιατί πολύ απλά ξέρει ποιος είναι. Μία εκκρεμότητα από τα σχολικά του χρόνια, ένα άτομο πολύ κοντινό του, είναι αυτό που βρίσκεται στο στόχαστρο του. Η αλήθεια είναι πολύ σκληρή για να την αντιμετωπίσει, εάν πρώτα δεν παλέψει με τις αναμνήσεις και τον ίδιο του τον εαυτό.

Στο Επτά μείον ένα, ο Arne Dahl μας εισάγει στον κόσμο ενός νέου πρωταγωνιστή. Ο επιθεωρητής Σαμ Μπέργερ κάνει το ντεπούτο του, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο βιβλία με τον ίδιο ήρωα, και όλα στους τίτλους τους αναφέρουν αριθμούς.

Έξι επί δύο του Arne Dahl

Το Έξι επί δύο είναι το δεύτερο βιβλίο του Arne Dahl με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Σαμ Μπέργερ.

Μπορώ να πω ότι το βιβλίο αυτό μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Το στοιχείο της ανατροπής είναι διάχυτο στο κείμενο, ενώ υπάρχει μέχρι και στην τελευταία παράγραφο – κυριολεκτικά! Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, ενώ καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα. Από τον σχολικό εκφοβισμό μέχρι και τους Σουηδούς πολίτες που εγκατέλειψαν την χώρα τους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται καίριοι, με δυνατά συναισθήματα και πλούσιο ψυχικό κόσμο. Δεν αφήνονται έρμαια των συναισθημάτων τους αν και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να πολεμήσουν με αυτά για να φτάσουν στην επιθυμητή ολοκλήρωση.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο συγκεκριμμένο βιβλίο είναι η ιδιαίτερα πρωτότυπη πλοκή καθώς και οι συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές της υπόθεσης. Δυστυχώς όμως, εκεί που έχασε η πλοκή ήταν στο στοιχείο της ταχύτητας. Ξεκινάει δυνατά και πολύ γρήγορα, κλιμακώνεται έντονα και μετά μένει στάσιμη. Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση γίνονται πολύ αργά ενώ αναμοχλεύονται οι ίδιες πληροφορίες, κάποιες φορές απλά με διαφορετικό τρόπο. Η πλοκή εξελίσσεται αργά, μέχρι λίγο πριν το τέλος όπου ξαφνικά τα πάντα επιταχύνουν με τρελό ρυθμό.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτή η τεχνική ήταν ηθελημένη από τον συγγραφέα, δυστυχώς όμως εμένα με κούρασε σε μερικά σημεία. Αυτό, και τα τεράστια ονόματα σιδηρόδρομοι από τα τοπωνύμια. Σε γενικές γραμμές όμως το Επτά μείον ένα είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σε αγωνία για όσο το διαβάζετε, ενώ θα σας βάλει και στη διαδικασία να σκεφθείτε σοβαρά ορισμένα θέματα.

Καλή Ανάγνωση!

Το Επτά μείον ένα του Arne Dahl κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο . Μπορείτε επίσης να διαβάσετε περισσότερα για τον συγγραφέα και τα υπόλοιπα βιβλία του!

Διαβάστε και άλλες παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων εδώ!

Στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram, τρέχει διαγωνισμός μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου, με δώρο ένα (1) αντίτυπο του βιβλίου Επτά μείον ένα, προσφορά των Εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Επτά μείον ένα Βαθμολογία
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x