παραδοσιακή βαρβάρα
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!

Ετοιμάζουμε παραδοσιακή βαρβάρα

4 Δεκεμβρίου γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, προστάτρια του Πυροβολικού. Σύμφωνα με την παράδοση, τέτοια μέρα ετοιμάζουμε ένα ιδιαίτερο γλυκό. Την παραδοσιακή βαρβάρα. Την συναντάμε σε όλη την χώρα, αν και έχει διάφορες ονομασίες και ποικίλες εκτελέσεις.

Βαρβάρα, Χυλός, Κολυβόζουμο, Ασουρέ, Μπομπόλια. Όπως και να το πούμε είναι το ίδιο πράγμα. Μια πολύ απλή συνταγή, με αγνά και παραδοσιακά υλικά. Εμείς κρατάμε σαν ονομασία την παραδοσιακή βαρβάρα, και πάμε να δούμε γρήγορα πως φτιάχνετε.

Αρχικά να πούμε ότι θεωρείται από πολλούς το απόλυτο διατροφικό γεύμα. Εμείς το τρώμε όλη την ημέρα. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Η θρεπτική του αξία είναι τεράστια, και σε συνδυασμό με τα υλικά που προσθέτουμε, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, τονώνουμε τον οργανισμό μας και βοηθάμε στην καλή λειτουργία του. Πραγματικά, πόσα γλυκά μας τα παρέχουν όλα αυτά;

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν για την παραδοσιακή βαρβάρα;

Η συνταγή είναι πραγματικά πολύ απλή.

Χρειαζόμαστε ένα σακουλάκι σιτάρι, 2 πρέζες αλάτι και νερό! Από εκεί και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε ότι ξηρό καρπό έχουμε και μας αρέσει, αποξηραμένα φρούτα (κυρίως σταφίδες), μέλι, ταχίνι, καθώς και καβουρδισμένο αλεύρι και σουσάμι. Δεν παραλείπουμε λίγο ρόδι και κανέλα.

Το κάθε σπιτικό φτιάχνει την παραδοσιακή βαρβάρα όπως έμαθε από τους γηραιότερους και όπως ταιριάζει στο γούστο του καθενός. Εν τάχει θα σας περιγράψω πως την ετοιμάζουμε εμείς. Πιστέψτε με, δεν διαφέρει και πολύ από τις δικές σας εκδοχές.

Αρχικά πρέπει να βάλουμε το σιτάρι σε μπολ με κρύο νερό για λίγες ώρες. Το σουρώνουμε και αφού το ξεπλύνουμε καλά, το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και αρκετό νερό. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσοχή μην το παραβράσουμε και ανοίξουν οι κόκκοι του σιταριού. Ελέγχουμε ώστε να μείνει σπυρωτό και να έχει νερό η κατσαρόλα μας για να γίνει το γλύκισμα.

Ετοιμάζουμε παραδοσιακή βαρβάρα

Καθώς βράζει, εμείς προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Καβουρδίζουμε το αλεύρι, το σουσάμι και αν θέλουμε αμύγδαλα. Ψιλοκόβουμε τους ξηρούς καρπούς.

Μόλις γίνει το σιτάρι προσθέτουμε, αν θέλουμε ζάχαρη – εμείς προτιμούμε να προσθέτουμε κατά το σερβίρισμα λίγο μέλι- και σιγά σιγά το καβουρδισμένο αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα έως ότου γίνει μια πιο σταθερή κρέμα. Δεν θέλουμε να γίνει πολύ σφικτή γιατί όταν κρυώσει θα γίνει ακόμη πιο πολύ. Αφήνουμε να πάρει για λίγο βράση.

Το γλύκισμα μας είναι έτοιμο! Αφού ανασάνει λιγάκι προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολάκια. Για επιπλέον νοστιμιά και χρώμα προσθέτουμε σπυράκια ρόδι.

υλικά για την παραδοσιακή βαρβάρα

Να θυμάστε ότι είναι ένα γλυκό που το φτιάχνουμε την ημέρα αυτή με ότι υλικά διαθέτει το κάθε νοικοκυριό. Ανατρέχοντας στην ιστορία και την παράδοση, η Αγία Βαρβάρα για να γλιτώσει τους Χριστιανούς από δηλητηρίαση τους ζήτησε να μην αγοράσουν τίποτα από του αρτοποιούς και πωλητές τροφίμων και να φτιάξουν φαγητό με ότι είχαν στα σπίτιά τους. Προς ανάμνηση αυτού και προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας φτιάχνεται αυτό το γλύκισμα. Επομένως και κάποιο από τα υλικά να μην έχουμε δεν πειράζει.

Ανακαλύψτε όλες τις συνταγές μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook , στο Instagram, πλέον και στο Pinterest!

Leave a Reply