Ζαχαροσπιτάκια
ΜΑΜΑ ΠΕΙΝΑΩ!!!,  ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Ζαχαροσπιτάκια

Μέρες γιορτινές! Παντού γλυκίσματα, σοκολατάκια, ξηροί καρποί, ζάχαρη άχνη σκορπισμένη! Μπαίνουμε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά για λίγη επιπλέον γλύκα, γιατί αυτές τις μέρες τίποτα δεν μοιάζει υπερβολή. Φτιάχνουμε ζαχαροσπιτάκια, στολισμένα με ζαχαρωτά, καραμέλες, σοκολατάκια, χιονισμένα με άχνη ή μαγικό γλάσο.

Θα μοιραστούμε μαζί σας έναν εύκολο τρόπο για να φτιάξουμε ζαχαροσπιτάκια που θα στολίσουν το τραπέζι μας ή θα γίνουν δωράκια για αγαπημένα μας πρόσωπα.

Για τα ζαχαροσπιτάκια μας θα χρειαστούμε:

1. μπισκότα πτι-μπερ

2. κρυσταλλική ζάχαρη

3. μια χάρτινη βάση ή έναν δίσκο για να τα τοποθετήσουμε

4. μικρό αντικολλητικό τηγάνι

5. σπάτουλα

6. γκαζάκι ( χρειάζεται επιπλέον προσοχή αν το κάνετε στην κεραμική σας κουζίνα – ξέρετε τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη αν πέσει πάνω!)

7. ζαχαρωτά, καραμέλες, σοκολατάκια και ότι άλλο γλύκισμα αρέσει στα ζουζούνια μας για την διακόσμηση (smarties, κουφετάκια, ζελεδάκια, γκοφρετάκια, πουράκια και άλλα)

8. μαγικό γλάσο – royal icing ή γλάσο σοκολάτας (βλέπε παρακάτω)

9. ζάχαρη άχνη για extra χιονισμένη ατμόσφαιρα

Έχοντας συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας, ξεκινάμε το στήσιμο. Για να “συναρμολογήσουμε” τα ζαχαροσπιτάκια μας θα χρειαστεί να φτιάξουμε καραμέλα, λιώνοντας ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για να μην την κάψουμε. Θα χρειαστούν λίγα λεπτά έως ότου λιώσει η ζάχαρη γι’αυτό δεν πρέπει να ανησυχήσουμε αν αρχικά την δούμε να σκληραίνει και να πετρώνει.

Μόλις η καραμέλα μας είναι έτοιμη, βουτάμε τις άκρες από τα μπισκότα και τα ενώνουμε αμέσως, γιατί σταθεροποιείται γρήγορα. Προσοχή, την καραμέλα δεν την κατεβάζουμε από την φωτιά. Θα χρειαστεί να μπει στην κουζίνα και ο μπαμπάς καθώς το στήσιμο με καραμέλα είναι καλό να μην γίνει από τα παιδιά. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

Κολλάμε μπισκότα περιμετρικά δίνοντας τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα στο ζαχαροσπιτάκι μας και το ύψος που θέλουμε. Βάζουμε την φαντασία μας και φτιάχνουμε ζαχαροσπιτάκια σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Ολοκληρώνουμε με την τοποθέτηση της σκεπής.

Ετοιμαστείτε τώρα για τα πιο χρωματιστά, πιο ζαχαρένια, πιο σοκολατένια ζαχαροσπιτάκια!

Ήρθε η ώρα οι μικροί μας μάγειρες να μαζέψουν τα μανίκια τους και να στολίσουν τα ζαχαροσπιτάκια!

Άμπρα κατάμπρα…φτιάχνουμε το μαγικό γλάσο – royal icing που θα καλύψει κάθε γωνιά και θα δώσει χριστουγεννιάτικη μορφή στα ζαχαροσπιτάκια μας.

Θα χρειαστούμε :

500γρ άχνη ζάχαρη

2 ασπράδια μέτριων αυγών

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.

Γλάσο για τα Ζαχαροσπιτάκια

Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Μόλις το μαγικό γλάσο στέκεται, είναι έτοιμο.

Το βάζουμε σε κορνέ και παραδίδεται στα χέρια των πιο απίθανων δημιουργών!

Βάζουν στην σκεπή και την κάνουν χιονισμένη, σχεδιάζουν πόρτες, παραθυράκια και πάνω τους κολλούν όλα τα ζαχαρωτά και τα γλυκίσματα. Κόκκινα κουφετάκια, πράσινες καραμελίτσες κολλούν πάνω στο μαγικό γλάσο και δημιουργούν ζαχαροσπιτάκια που μόνο στα όνειρα μας συναντούμε. Πουράκια ή γκοφρετάκια ξεπετάγονται και δημιουργούν φράκτες.

Η φαντασία δεν έχει όρια και αυτό το μαρτυρά το αποτέλεσμα.

Με τα ζαχαροσπιτάκια μας δημιουργήσαμε μια ζαχαροπολιτεία και ανυπομονούμε πότε θα μπορέσουμε να τρυπώσουμε και να κλέψουμε κανένα ζαχαρωτό!

Δεν θα αργήσει η στιγμή που ως δια μαγείας τα ζαχαρωτά θα εξαφανίζονται!

Άκουσε με και δεν θα χάσεις:

Μερικές επιπλέον συμβουλές

Το μαγικό γλάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διακόσμηση μπισκότων αντί για ζαχαρόπαστα. Με πολύ μικρή ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής παίρνει το χρώμα που επιθυμούμε.

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται αμέσως, εάν όμως δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα το βάζουμε με ένα κουτάλι σε αεροστεγές βάζο, καλύπτουμε με υγρό πανί για να μην στεγνώσει, κλείνουμε το καπάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Διατηρείται στο ψυγείο έως πέντε ημέρες. Χτυπάμε πάλι, πριν το χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να αποκτήσει τη σωστή υφή.

Με το μαγικό γλάσο μπορούμε να κολλήσουμε και τα μπισκότα στα ζαχαροσπιτάκια απλά χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να στεγνώσει τελείως και να σταθεροποιηθούν.

Αρχικά, το μαγικό μας γλάσο γίνεται αρκετά πυκνό. Με την προσθήκη λίγου νερού στο πυκνό γλάσο -μία σταγόνα κάθε φορά- μπορούμε να πετύχουμε μια πιο απαλή υφή κατάλληλη για περιγράμματα. Αραιώντας το με λίγο περισσότερη ποσότητα νερού έχουμε ένα αραιό γλάσο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το γέμισμα περιγραμμάτων, για ένα πιο λείο αποτέλεσμα.

Αν πάλι σας φαίνεται δύσκολο μπορείτε να παίξετε με γλάσο σοκολάτας και να στολίσετε τα ζαχαροσπιτάκια σας. Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος από το να λιώσετε σε λίγο βούτυρο, τη σοκολάτα της αρεσκείας σας και να καλύψετε τα πάντα.

Αξίζει να παίξετε με τα παιδάκια σας και να δημιουργήσετε τα δικά σας ζαχαροσπιτάκια! Θα ξετρελαθούν και θα φτιάξουν ζαχαροθαύματα!

Ανακαλύψτε όλες τις συνταγές μας εδώ

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, ακολουθήστε μας στο Facebook , στο Instagram, πλέον και στο Pinterest!

Leave a Reply